Гімназисти – учасники Всеукраїнського Форуму

Гімназисти – учасники Всеукраїнського Форуму

Гімназисти – учасники Всеукраїнського Форуму

Наші гімназисти взяли участь у першому Всеукраїнському Форумі українських патріотичних справ учнівської молоді «Ми - українці».

На Форум з’їхалися найактивніші, найкреативніші, найсміливіші, найталановитіші старшокласники, ліцеїсти, юнаки та дівчата з різних молодіжних організацій, щоб представити власні історично-краєзнавчі дослідження, поділитися і перейняти досвід патріотичних справ, одне слово, власними помислами, ділами та вчинками довести своє бажання жити у вільній Україні, виявити свою небайдужість до її долі.

Тривав захід, на який прибули представники всіх регіонів України та міста Києва, протягом трьох днів. Урочисте відкриття відбулося в Українському домі.

ПРО МЛИНІВЩИНУ ПОЧУЛА УКРАЇНА

У перший день роботи Форуму нас ознайомили з історичними місцями столиці, провівши оглядову екскурсію.

Наступного дня, в рамках Форуму, відбулася власне Всеукраїнська історико-патріотична краєзнавча конференція «Ми – Українці!» у трьох тематичних секціях: «Український виховний ідеал та українець ХХІ століття: хто він - мій сучасник?»; «Відзначення національних дат і їх роль у відновленні історичної пам’яті та формуванні національної ідентичності»; «Українське козацтво в історичній традиції та в сучасних умовах розвитку Української держави». Учасники мали змогу презентувати власні пошуково-дослідницькі роботи за наступною тематикою: «Цікаві форми організації учнівського самоврядування. Напрями діяльності», «Кращий організаційно-масовий захід (літнє тематичне таборування, змагання, збір, зліт, фестиваль тощо)», «Довгострокова програма (проект) навчального закладу, асоціації (об’єднання навчальних закладів або району, в т.ч. дитячих та молодіжних громадських організацій, діяльність яких спрямована на національно-патріотичне виховання дітей та молоді)». Кожна делегація брала участь у певних секціях. Виступи супроводжувалися презентаціями, дехто влаштовував акції, майстер-класи.

У складі делегації від Рівненської області їздило 8 гімназистів на чолі з педагогом, наставником, керівником кімнати-музею «Пам’ять» навчального закладу Марією Олександрівною Кравець. До речі, це вже не перший візит пошуковців гімназії до столиці. У 2010 році вони були учасниками Всеукраїнського збору активістів історико-краєзнавчої акції учнівської молоді «Шляхами подвигу і слави», присвяченого 65-й річниці Перемоги у Великій вітчизняній війні (так тоді звучала назва). На Форумі млинівчани презентували розповіді про наших героїв, які воювали в АТО, зокрема, кіборга Василя Соколовського та загиблого Олексія Кірися; дослідження про долю чотирьох жінок-репресанток із Млинова – Мазуркевич (Бойко) Л.Ф., Поліщук (Сидорчук) Н.О., Бондарук (Якубовську) К.П. і Кравець (Бобрик) М.О.; окрім того, поділилися досвідом учнівського самоврядування в гуманітарній гімназії, зокрема, щодо роботи Ради лідерів, а також представили наш районний центр туризму. Одне слово, діти гідно виступили, про що свідчили оплески їхніх однолітків та схвальні відгуки модераторів секцій.

НІХТО НЕ СТРИМУВАВ ЕМОЦІЙ

Оскільки Форум не був конкурсом, учасники отримали Диплом, а також збірник тез пошуково-дослідницьких робіт учнів, які кожна область заздалегідь висилала в Український державний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді (УДЦТКУМ). У виданні зібрано всі роботи учасників, які мають привернути увагу не лише учнівської молоді, а й педагогічних працівників шкіл та позашкільних навчальних закладів, широких кіл громадськості до виховання молодого покоління справжніми патріотами рідної країни.

Того дня організатори влаштували нам тематичний виховний захід на базі музею української природи, побуту та архітектури «Мамаєва Слобода».

На третій день відбулося підведення підсумків Форуму. Чимало бажаючих зі всіх куточків України виступили від імені делегацій зі словами подяки та побажаннями подальшої співпраці до організаторів Форуму. Ніхто не стримував емоцій. Слово взяла і Марія Олександрівна Кравець: вона запросила всіх на нашу рідну Рівненщину, у край українських героїв та звитяжців, а також до нас, у маленький мальовничий Млинів, де живуть працьовиті люди і талановита молодь.

ЯК ТЕБЕ НЕ ЛЮБИТИ, КИЄВЕ…

А тепер про враження та емоції від поїздки. Більшість із делегації побували в столиці вперше. Ми проживали в готелі «Юннат» Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, розташованого на Куренівці (вул.Вишгородська). Попри всі мінуси, молодь встигла перезнайомитися, здружитися, обмінятися адресами, навіть посиденьки влаштувати у кімнатах.

Найбільше бажання у наших учнів було побувати на Майдані, побачити на власні очі, а не з вікна автобуса, місце, де творилася нова історія України. І перед самим від’їздом додому ми таки потрапили в центр столиці. Пройшлися місцями, де було поселення Євромайдану, поклали квіти до Меморіалу Героям Небесної Сотні. А ще зустріли нашу землячку зі Здолбунова, яка давно мешкає у столиці і є волонтером благодійного фонду «БОН» («Благодійне Об’єднання Націй», що збирає кошти на потреби захисникам-атовцям. Ми зробили пожертви, а вона кожному з нас подарувала браслет-оберіг із жовто-блакитних та червоно-чорних стрічок і, показавши офіційні документи про те, куди ідуть зібрані кошти, попередила, що на Майдані є багато «доброзичливців-попрошайок», які прикриваючись благородною справою, просто-таки вимагають в туристів гроші нібито на АТО. Буквально за кількасот метрів ми справді таких зустріли, щоправда, чемно пройшли повз.

Стомлені, але з захоплюючими враженнями, ми добралися до автостанції, звідки вирушили додому. Найбільше, що вразило в столиці України, і дітей, і нас, дорослих, - російська мова на кожному кроці. Лише коли ми щось запитували, опоненти переходили на українську, та й то подекуди розмовляли суржиком. Те саме стосувалося й учасників Форуму: гімназисти були просто вражені мовою спілкування своїх однолітків, тим, як вони ламаною українською намагалися донести інформацію про патріотичні справи у своїх регіонах. Тож мова спілкування багатьох, якщо не більшості, учасників Форуму – це, мабуть, найперше і найбільше, що вразило і, без перебільшення, образило і нашу, й інші україномовні делегації, що приїхали на захід такого масштабу.

Три дні у столиці промайнули швидко. Незважаючи на усі «мінуси», «плюсів» усе-таки було більше. Тож, гадаю, цей візит до столиці нашої держави кожному з нас запам’ятається назавжди. Щиро дякуємо комунальному закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської облради за фінансове забезпечення поїздки на Форум.

Ольга РАЙКО,

Анастасія Райко – учасники Форуму.

/Files/images/IMG_5486.JPG /Files/images/IMG_5344.JPG/Files/images/IMG_5428.JPG/Files/images/IMG_5475.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 135

Афоризми

Перед людиною є три шляхи до пізнання: шлях мислення - найбільш благородний, шлях наслідування - найбільш легкий і шлях особистого досвіду - найбільш важкий. Конфуцій

Найбільша помилка - вважати, що ти ніколи не помиляєшся.Томас Карлейль

Розум, без сумніву, перша умова для щастя. Софокл

Блаженство тіла - в здоров'ї, блаженство розуму - в знанні. Фалес Мілетський

Слово належить на половину тому, хто говорить, і на половину тому, хто слухає. Мішель Монтень

Посміхнись

На корпоративі в школі побилися фізрук і вчитель праці. Переміг вчитель праці, оскільки карате – це карате, а молоток – це молоток.
Батько Вовочці:
- Двійку виправив?
- Виправив!
- А ну, покажи!
- Ось!
- Ну хто ж так виправляє? ! Дай-но сюди!

У класі:
- Сьогодні у нас буде контрольна.
- А калькулятором користуватися можна?
- Так, можна.
- А транспортиром?
- Транспортиром також можна. Отже, записуємо тему контрольної: “Війни Риму з Карфагеном”.
Шкільний вчитель говорить колезі:
- Hі, працювати стало зовсім неможливо. Учитель боїться директора. Директор-інспектора. Інспектор-перевіряючих з міністерства. Міністр-батьків. Батьки бояться дітей. І тільки діти нікого не бояться ...
Дата останньої зміни 27 Травня 2021
Цей сайт безкоштовний!